Vlierbessensiroop en vlierbessensap maken - recept voor een weerstandsboost - Veganistisch Koken (2025)

Ik heb al enkele jaren een vlier in mijn tuin staan en op dit moment zijn de besjes rijp. Tijd dus om vlierbessensap en vlierbessensiroop te maken.

De natuur geeft ons wat we nodig hebben wanneer we het nodig hebben. Zo draagt de vlier zijn bessen in de herfst, wanneer we extra weerstand kunnen gebruiken. En deze bessen bevatten veel vitamines en hebben ontstekingsremmende en anti-oxidante eigenschappen. Ideaal dus om je weerstand een boost te geven.

Nu denk je misschien “dan ga ik een trosje vlierbessen plukken en ze oppeuzelen”. Dit doe ik altijd met de bramen in mijn tuin, maar dat gaat jammer genoeg niet bij de vlierbessen, want deze moeten eerst gekookt worden aangezien ze anders je lichaam overhoop kunnen halen, en dan niet op een positieve manier 😉

Je kent de vlierbessensiroop misschien van in de natuurwinkel en zelfs in de supermarkt hebben ze deze. Als je verkouden bent of grieperig kan je een lepeltje siroop hiervan eten.

Maar je kan het ook zelf maken. Gebruik hiervoor enkel de rijpe zwarte besjes. De rotte, groene of rode besjes aan de scherm van de vlier gooi je weg. Ik heb mijn ladder erbij genomen omdat ik anders niet aan de bovenste bessen geraakte en met deze beneden had ik veel te weinig. Uiteindelijk had ik – als ik de steeltjes verwijderd had – 360 gram bessen. Ik heb er nog een paar laten hangen zodat de vogeltjes ook te eten hebben.

Vlierbessensiroop en vlierbessensap maken - recept voor een weerstandsboost - Veganistisch Koken (1)

Om het extra gezond te maken dacht ik “wat is er nog zoal goed als je verkouden aan het worden bent?” En daarom voeg ik in het onderstaande recept ook gember, tijm, kaneel en kruidnagel toe. Lekker verwarmende winterse smaken.

De bessen kan je koken met een beetje water en er sap van maken, maar aangezien de smaak van het sap nogal fel is, en om het langer te bewaren wordt er meestal siroop van gemaakt.

Heb je geen vlierbessen in je tuin of in je omgeving staan, dan kan je ook vlierbessen kopen.

Vlierbessensap maken

Ingrediënten

  • 360 gram vlierbessen
  • 250 ml water
  • geraspte gember (ca 1tl)
  • takjes tijm
  • ¼ tl kaneel
  • 2 kruidnagels

Bereiding

  • Pluk de schermpjes vlierbessen en rits deze van de takjes. Was de bessen.
  • Doe de vlierbessen samen met de overige ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt kan je het vuur lager zetten. Laat het 20-30 minuten pruttelen. Je zal merken dat de besjes opgesprongen zijn.
  • Nu gaan we de pulp van de vloeistof scheiden. Dat kan op verschillende manieren. Je kan hiervoor bijv. een kaasdoek gebruiken, een fijnmazige zeef,… Ik heb hiervoor de Chufamix gebruikt. Deze is eigenlijk bedoeld om plantaardige melk te maken maar het werkte ook voor het vlierbessensap.

Dit is goed voor zo’n 250 ml sap.

Vlierbessensiroop en vlierbessensap maken - recept voor een weerstandsboost - Veganistisch Koken (2)

Vlierbessensiroop maken

Vlierbessensiroop met suiker

Ingrediënten

  • 250 ml vlierbessensap
  • 125 gr suiker

Bereiding

  • Verwarm het vlierbessensap tot net onder het kookpunt. Voeg de suiker toe en meng alles goed zodat de suiker gesmolten is.

Vlierbessensiroop zonder suiker

Ingrediënten

  • Gebruik het vlierbessensap
  • 80 ml ahornsiroop

Bereiding

  • Verwarm het vlierbessensap tot net onder het kookpunt. Voeg de ahornsiroop toe en meng alles goed.

Met dit recept kan je naar hartelust variëren. Gebruik minder water tijdens het koken (gewoon een bodempje) om een dikker sap te hebben, gebruik (meer) suiker om het stroperiger te krijgen. Laat alle kruiden weg of gebruik veel meer voor een fellere smaak. Maak het minder of meer zoet. Alles kan 😉

Ik heb wat meer water gebruik tijdens het koken omdat ik wat meer hoeveelheid wilde en ik niet aan meer bessen geraakte. Voor de manier waarop ik het gebruik, in een drankje, maakt dit niet zoveel uit. Maar als je het echt als een siroop wil gebruiken, bijv. op een pannenkoek, dan kan je beter weinig water gebruiken bij het koken en het met de suiker laten indikken.

Om het de volgende dagen te gebruiken, kan je het in de koelkast zetten. Wil je een voorraadje aanleggen dan kan je het hete sap of de hete siroop in gesteriliseerde potten gieten. Of je kan het ook in de diepvriezer bewaren.

Vlierbessensiroop en vlierbessensap maken - recept voor een weerstandsboost - Veganistisch Koken (3)

Hoe gebruik je vlierbessensiroop

  • Neem wat in met een eetlepel als je je verkouden begint te voelen
  • Doe wat siroop in een gin-tonic of vegan cava
  • In een bruiswater als frisdrank
  • Onder je ontbijt als je havermout met plantaardige melk of yoghurt eet
  • Indien je dikkere siroop maakt, op pannenkoeken, ijs,…
  • Onder een fruitsalade

Vlierbessensap of -siroop kopen

Heb je geen zin om er zelf mee aan de slag te gaan, dan kan je ook vlierbessensap kopen zoals deze die ambachtelijk gemaakt is zonder extra toevoegingen of biologische vlierbessensiroop zonder suiker.

Maak jij je vlierbessensiroop of – sap zelf? Laat me dan even weten of jij het liever dikker of dunner hebt en of je ook extra kruiden gebruikt. Ga je dit voor het eerst eens maken, laat me dan zeker weten wat je ervan vindt.

Vlierbessensiroop en vlierbessensap maken - recept voor een weerstandsboost - Veganistisch Koken (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6296

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.